En person arbetar med en gitarr i en verkstad, använder ett verktyg för att forma eller slipa träet. Området är utrustat med olika verktyg och maskiner som syns i bakgrunden. Personens skjorta har en tryckt design.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Bergs från Sandviken har tillverkat och modifierat elgitarrer för några av våra största rockstjärnor. Hör honom berätta i videon. Foto: Alva Åsberg/SVT

Här tillverkar Sandvikenbon rockstjärnornas elgitarrer

Publicerad

I sin verkstad i Sandviken har Thomas Berg tillverkat och modifierat gitarrer åt några av Sveriges pop- och rockstjärnor.

– Jag började fundera över att bygga gitarrer redan när jag gick i skolan, berättar Thomas Berg.

Thomas fick nyligen kulturstipendium av Sandviken kommun med motiveringen: ”Sandvikens kommun tilldelar Thomas Berg stipendium inom hantverk för sin gedigna hantverksskicklighet inom såväl renovering som nyproduktion av gitarrer.”

Nördar i Gävleborg

Verkstaden ligger på hans gård i Sandviken där han reparerar och modifierar elgitarrer men så tillverkar han även egna gitarrer på beställning. Och hans gitarrer har använts av flera välkända namn i rock- och popsverige.

Hör och se honom jobba med gitarrerna i videon och får veta vilka rockstjärnor som spelar på hans instrument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nördar i Gävleborg

Mer i ämnet