Gävleborg tar farväl av Norrland – så påverkas självbilden

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev det klar att Gävleborgs län föreslås lämna Norrland. Frågan är vad det betyder för vår identitet och självbild när vi i framtiden kommer att tillhöra Svealand.

– Det känns fel när man varit norrlänning hela livet, säger Camilla Wrangfalk i Ilsbo i norra Hälsingland.

– Det här är inte Norrland, säger Louise Lind även hon från Ilsbo. I Norrland har man en meter snö och där är det vinter, det är det inte här.

Ny regionindelning

Skutskär vid Dalälven. Varför luktar det illa i Skutskär? Jo, för där tvättas stockholmarna rena innan de släpps in i Norrland – brukar det heta.

Men i en framtida storregion Svealand är inte Dalälven längre någon Norrlandsgräns.

– Gävleborg har inte varit Norrland känslomässigt på jättelänge, säger författaren och journalisten Po Tidholm. Vi hälsingar känner oss som norrlänningar, men gästrikarna gör det absolut inte. Gästrikarna har ju extremt länge drömt om att få tillhöra Mälardalen. Nu får de inte det ändå, det gläder mig lite faktiskt. Att vi i Hälsingland inte skulle tillhöra Norrland känns fel.

På medeltiden ansågs i princip allt land bebott av svenskar norr om Gävle som Hälsingland. På båda sidor om Bottniska viken.

Var du svensk fogde riskerade du att bli ihjälslagen av envisa hälsingar och kronans yttersta utpost, Faxehus i Söderhamn, brändes vid ett uppror. Efter det har det bara funnits ett enda slott i Norrland – det i Gävle.

Där också arkitekten bakom den nya Sverigekartan, Barbro Holmberg, råkade bo till alldeles nyss som landshövding.

– När den nya E4-sträckan genom Uppland blev färdig och Gävle kommun la en halvmiljon på en reklamkampanj i tunnelbanan i Stockholm för att visa för stockholmarna hur nära man var Stockholm visste man att det var spiken i kistan, säger Po Tidholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet