Hundägare i Sandviken om nyårsfyrverkeri: ”Borde förbjudas helt”

Uppdaterad
Publicerad

Snart firas det nya året in och på en del håll i länet firar man med fyrverkeri – en kväll som kan bli jobbig för fyrbenta vänner.

– Det borde förbjudas helt, säger hundägaren Emmy Wahlman om nyårsfyrverkeri.

Enligt hundpsykologen Malin Bång kan du som hundägare hjälpa ditt husdjur både på lång och på kort sikt.

För att kunna förebygga ett husdjurs ljudkänslighet krävs det att man börjar i tid, menar hundpsykologen Malin Bång från Sandviken.

– Egentligen är det försent att börja nu med att förebygga ljudkänsligheten, men att man ändå behöver en plan när det väl händer. Att vad ska jag göra då och att man skaffar sig kunskapen om hur hundar kan reagera om de blir rädda, säger Malin Bång.

”Förbjud fyrverkerier helt”

Sandvikenborna Affe Olsson och Emmy Wahlman får varje år se sina hundar rädda på nyårsafton när det smäller utanför. Nu tycker de flera ska hålla sig till de tider man faktiskt får smälla fyrverkeri och på bestämda platser.

– Jag tycker det borde förbjudas helt. Därför att min hund går och lägger sig under sängen, du får inte fram henne. Hon är inne en hel dag. Det är knappt hon vill gå ut dagen efter. Hon är livrädd. Jag tycker det är synd att främst de yngre inte förstår hur farligt det är, säger Emmy Wahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.