Tjej i Brynäströja i en ishall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
23-åriga stjärnskottet Maja Nylén Persson som i början på november lämnar Gävle för New York och den nya amerikanska ligan Professional Women's Hockey League (PWHL). Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Hockeystjärnan Nylén Persson lämnar Brynäs för New York

Publicerad

Brynäs damhockeylag förlorar sin kapten. Det är 23-åriga stjärnskottet Maja Nylén Persson som i början på november lämnar Gävle för New York och den nya amerikanska ligan Professional Women's Hockey League (PWHL).

– De draftade mig förhoppningsvis av en anledning – för att de gillar mitt spel. Så det är vad jag kommer fortsätta med när kommer åker över dit, säger hon.

Vunnit pris för bäste back

Avestabördiga Maja Nylén Persson som spelade i Leksands IF innan hon kom till Brynäs har vunnit bäste back i svenska damhockeyligan (SDHL) tre år i rad. Hon har över hundra landskamper för Sverige under bältet och tävlat i både OS och VM.

Nu är det dags för nya höjder och en plats i världens bästa ishockeyliga. En liga som startade förra året.

– Jag märker att unga tjejer här i Sverige får något nytt att drömma om, inte bara spela i SDHL, utan att det finns ett steg till, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är väldigt viktigt för att locka fler tjejer till damhockeyn, när de ser att man kan spela professionellt.

Skrivit på treårskontrakt

Hockeyspelaren har skrivit på ett treårskontrakt.

– Jag kommer få uppleva mycket men framför allt att få spela framför jättemycket publik, snittet där är betydligt mycket högre än här i Sverige och att få spela inför mycket publik är något jag kommer njuta av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.