Drönarbild över bygget av nya äldreboendet i Hofors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hofors kommun höll i pressträff för nytt äldreboende men berättade inte att marken sanerades för miljonbelopp. Foto: Stefan Larsson/SVT

Hofors kommun presenterade plan för nytt äldreboende – berättade inget om saneringar för miljonbelopp

Publicerad

I slutet av april var SVT Gävleborg på plats vid första spadtaget för ett nytt äldreboende i Hofors. Men att det under tiden pågick marksaneringar för miljoner berättade varken kommunen eller byggföretaget om.

När byggföretaget började gräva i marken för det nya äldreboendet och tog prover hittades tungmetallerna arsenik, bly och koppar. Därför behövde marken saneras.

Berättade om andra saker vid första spadtaget

Saneringarna påbörjades samma månad och började fort kosta flera miljoner kronor.

Men när media bjöds in till första spadtaget för bygget berättade kommunen om andra saker i stället.

Socialchef Cissi Hedwall berättade bland annat att det nya äldreboendet ska ersätta de tre befintliga i Hofors. Socialnämndens ordförande Tomas Fröjd (S) berättade att det kommer bli bättre för både de boende och de som arbetar.

Slutnotan: 13 miljoner kronor

SVT Gävleborg frågar nu Cissi Hedwall och Tomas Fröjd varför de inte nämnde saneringskostnaderna.

– Ja det är en bra fråga. Det kan jag inte svara på rak arm, varför man inte pratade om det då, säger Tomas Fröjd.

– Vi trodde att vi skulle kunna ta kostnaden inom budgeten för projektet. Då var det ingen som tänkte på att man skulle redovisa det på något annat sätt vid ett första spadtag, som var för att marknadsföra bygget, säger Cissi Hedwall.

Hon menar också att saneringen är välkänd i Hofors.

– Det är ingen hemlighet.

Hur menar du att hoforsborna vet det?

– Sånt sprider sig från mun till mun.

Men från kommunen framkommer det inte förrän senare: I socialnämnden i maj att det uppstått kostnaden för sanering och i kommunfullmäktige i juli att slutnotan blev 13 miljoner kronor.

Inför byggstarten av äldreboendet lade kommunen ut information på sin hemsida. Men de nämnde inget om saneringen. Foto: Hofors kommun

Senare visade det sig även att saneringskostnaderna på 13 miljoner inte fick tas inom byggprojektet. I stället tvingades kommunen lägga det på socialnämnden. Nu beräknas nämnden gå back 29,5 miljoner och kommunen totalt gå back 32,4 miljoner i år.

Nu tittar kommunen på att söka stöd för de 13 miljonerna som saneringen kostade från SGU, Statens geologiska undersökning.

– Ekonomerna tittar på att återsöka hela beloppet, säger socialchef Cissi Hedwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.