Hon förlorade sitt lärarlyft – ”Tappat entusiasmen helt”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarfacken ställer sig nu än en gång kritiska mot den så kallade lärarlönereformen när många lärare i Gävle kommun fick det tråkiga beskedet om sänkt inkomst, precis innan skolavslutningen.

– Jag vet inte hur jag ska kunna jobba kvar, säger Bitte Gustafsson som är lärare i svenska som andraspråk på Polhemsskolan i Gävle.

Lärarlönereformen infördes av den rödgröna regeringen år 2016 och innebär att Skolverket delar ut 3 miljarder kronor varje år för att vissa lärare, förskollärare och fritidspedagoger, ska få mellan 2500 och 3500 kronor mer i månaden.

– Men det räcker inte till alla som är behöriga, det har vi varit kritiska mot sen reformen infördes, säger Gävles distriktsordförande för Lärarnas riksförbund Karin Ahlgren.

”Ledsna, frustrerade, förbannade”

Många besvikna lärare har hört av sig både till Lärarförbundet och till Lärarnas riksförbund.

– De är ledsna, frustrerade, förbannade och förstår inte hur de kan ha varit värda bidraget en gång och sen bli fråntagen det, berättar Karin Ahlgren.

Skolverkets kriterier för att få tillägget är bland annat att man ska ha arbetat i minst fyra år och att man ska vara behörig i ett ämne som kräver behörighet. Kommunerna är själva fria att välja om lyftet ska vara permanent eller inte.

Hälften får bidrag

Nyligen kom beskedet om vilka som får lyftet till höstterminen då det också har beslutats att bli permanent i Gävle kommun. 1118 lärare levde upp till kvalifikationerna men bara 537 statsbidrag finns. Exakt vem som en tyngre plånbok är upp till huvudmännen eller rektorerna att avgöra. Michael Andersson, rektor på Polhemsskolan i Gävle, blev tilldelad 13 färre bidrag i år och hamnade i en knepig situation.

– De är tufft med de här reformerna, vissa blir besvikna och vissa blir glada, säger han.

Lärare säger upp sig

Att många lärare tappar sitt bidrag innebär att fler lärare väljer att byta arbetsplats i år än tidigare. På Polhemsskolan är det enligt Michael Andersson redan två lärare som sagt upp sig med anledning av ett förlorat lönelyft.

– Det är nog fler lärare som rör på sig nu än vanligt, det tror jag, säger han.

Nästa läsår får länet sammanlagt 70 miljoner kronor i bidrag till lönelyft för lärare, varav 25 miljoner går till Gävle kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.