Delad bild. Damlag tränar bandy i Edsbyn och porträttbild kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Ivarsson, ungdomsansvarig inom SAIK bandy, ser hoppfullt på framtiden trots svajigheten kring flera av damlagen i bandydistriktet. Foto: SVT

Tung smäll mot bandyn – damlag lägger ner: ”Viktigt att vara seriös”

Uppdaterad
Publicerad

I maj kom först ett besked om att Bollnäs lägger ner sitt damlag i bandy. Beslutet drogs tillbaka, men istället drog sig Edsbyns damer ur sin serie.

Det är problematiskt med svajigheten på damsidan, tycker Elin Ivarsson, ungdomsansvarig inom SAIK bandy. Men hon ser hopp längre ner i åldrarna.

– Det är inte bra att vi har en situation där vi har ett antal damlag som det helt enkelt är svajigt omkring, säger Elin Ivarsson som har en bakgrund på svenska bandyförbundet men numera är ungdomsansvarig i Sandviken.

Startade damlag för fyra år sedan

För fyra år sedan var entusiasmen stor när det äntligen drogs igång damlag i bandymetropolerna Bollnäs och Edsbyn. Detta efter att Hälsingland under en tid saknat seniorlag på damsidan. Men till den här säsongen har det svajat betänkligt. Nyligen kom beskedet att Edsbyn inte längre får ihop ett seniorlag på damsidan.

Viktigt att föreningarna gör sitt jobb

Elin Ivarsson är medveten om att situationen kan se olika ut beroende på orternas storlek och förutsättningar, men menar att det är viktigt att föreningarna gör sitt jobb:

– Det finns många unga tjejer som spelar bandy både i Edsbyn, Rättvik och Bollnäs och så vidare, så jag tror framtiden ser ljus ut. Men det är viktigt att ta hand om sina utövare och ge dem så bra förutsättningar man bara kan.

”En rolig sport”

Freja Ohlsson spelar i ett av Sandvikens flicklag, och tycker om att spela bandy.

– Alla kompisar är snälla och det är en rolig sport, säger hon.

Enligt Elin Ivarsson har man i bandydistrikt Nord – som Gävleborg tillhör – nu fått igång en fungerande tävlingsverksamhet även för flicklag. Samtidigt menar hon att det finns ett stort jobb att göra:

– Det är otroligt viktigt med rekrytering av nya spelare och att man gör sitt jobb varje säsong för att få in nya tjejer i föreningarna.

I klippet ges en återblick till när Edsbyn och Bollnäs drog igång sina damlag för fyra år sedan och du får chans att följa med på en träning med ett av Sandvikens flicklag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.