– Det största problemet är att regeringen lägger sig i lönesättningen på svensk arbetsmarknad, säger Krisitan Nebes, vd för Orbaden hotell och resort när vi möter honom på anläggningen.
Ökad konkurrens om kockar
Trots att hotellet i Orbaden klarat rekryteringen i år så oroar de långsiktiga konsekvenserna av det försörjningskrav som infördes för personer från länder utanför EU som får jobb i Sverige. Kristian Nebes är själv med i styrelsen för branschorganisationen visita i norr och ser hur kollegor påverkats.
Exempelvis restauranger som tagit in och lärt upp kockar från länder som inte är med i EU och som nu inte kan jobba i Sverige.
– Då måste de restaurangerna söka sig till och konkurrera om kockarna som vi också försöker få hit till Orbaden, säger han.
Lönegolvet höjdes i juni
Vid införandet av försörjningskravet, som av branschen kallas för lönegolv, i november förra året låg det på 27 400 kronor – 80 procent av medianlönen – men den 18 juni höjdes nivån till 28 480 kronor. I februari i år kom även ett förslag om att kraven skulle höjas så att personer från länder utanför EU som fått jobb i Sverige ska få 100 procent av medianlönen, som idag ligger på 35 600 kronor.
– Regeringen säger att man gör det här för att vi har arbetskraft i Sverige som borde kunna ta jobben. men i det hela har man inte gjort något för att verkligen se till att de tar jobben, säger Kristian Nebes.
I klippet ovan: Hör Kristian Nebes, vd för Orbaden hotell och resort kritik mot lönegolvet.