Man som står i receptionen och skriver på dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Hör Kristian Nebes, vd för Orbaden hotell och resort kritik mot lönegolvet. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Hotellnäringens kritik mot höjt lönegolv: ”Regeringen lägger sig i lönesättningen”

Publicerad

I november förra året infördes ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare från utanför EU, i ett hopp om att stävja fusk och utnyttjande. Men hos Orbaden hotell och resort utanför Bollnäs oroar man sig istället för att ska göra det allt svårare att rekrytera personal.

– Det största problemet är att regeringen lägger sig i lönesättningen på svensk arbetsmarknad, säger Krisitan Nebes, vd för Orbaden hotell och resort när vi möter honom på anläggningen.

Ökad konkurrens om kockar

Trots att hotellet i Orbaden klarat rekryteringen i år så oroar de långsiktiga konsekvenserna av det försörjningskrav som infördes för personer från länder utanför EU som får jobb i Sverige. Kristian Nebes är själv med i styrelsen för branschorganisationen visita i norr och ser hur kollegor påverkats.

Exempelvis restauranger som tagit in och lärt upp kockar från länder som inte är med i EU och som nu inte kan jobba i Sverige.

– Då måste de restaurangerna söka sig till och konkurrera om kockarna som vi också försöker få hit till Orbaden, säger han.

Lönegolvet höjdes i juni

Vid införandet av försörjningskravet, som av branschen kallas för lönegolv, i november förra året låg det på 27 400 kronor – 80 procent av medianlönen – men den 18 juni höjdes nivån till 28 480 kronor. I februari i år kom även ett förslag om att kraven skulle höjas så att personer från länder utanför EU som fått jobb i Sverige ska få 100 procent av medianlönen, som idag ligger på 35 600 kronor.

– Regeringen säger att man gör det här för att vi har arbetskraft i Sverige som borde kunna ta jobben. men i det hela har man inte gjort något för att verkligen se till att de tar jobben, säger Kristian Nebes.

I klippet ovan: Hör Kristian Nebes, vd för Orbaden hotell och resort kritik mot lönegolvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.