En man med blå bakgrund, och en bild på en servitris som arbetar i en restaurang

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, säger att branschen är oförstående till försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU. Foto: SVT

Visitas vd: ”Att blanda asyl och arbetskraft helt felaktigt”

Publicerad

Hotell- och restaurangbranschen är kritisk mot hur det nya försörjningskravet, som av branschen kallas för lönegolvet, påverkar stora delar av deras verksamheter.

– Att man vill komma åt problem som arbetslivskriminalitet och annat har vi all respekt för men att blanda ihop asyl- och arbetskraftsinvandring är helt felaktigt, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Enligt Jonas Siljhammar påverkar det befintliga försörjningskravet stora delar av de som är anställda från länder utanför EU. Om det föreslagna höjda försörjningskravet går igenom så påverkas uppemot 90 procent av anställda som kommer från tredje land.

10 000 inskrivna hos A-kassan – ändå svårt att få personal

Hittills i år har 10 086 personer fått ersättning från hotell- och restauranganställdas A-kassa. Men ändå vittnar hotell om att personer som sökt jobb inte tackar ja eller inte svarar när de visar intresse.

– Våra medlemsföretag söker med ljus och lykta i många fall och det är klart att hade de som redan finns i landet tagit de här jobbet då hade man i första hand anställt dem. Men eftersom de tar jobben så har vi ett annat problem, säger Jonas Siljhammar.

Han ser även att det kan påverka arbetsplatser på andra sätt.

– Man vill ju kunna ha samma lön om man gör samma jobb och det blir ännu tuffare och konstigare på en arbetsplats om man ska sätta olika lön på olika människor beroende på var de kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.