Nu ska företagare i Hudiksvall köpa ditt skräp på återvinningscentralen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöarbetet ska nå nya höjder i Hudikvalls kommun när en ny byggnad ämnad åt återbruk för företagare öppnar på återvinningscentralen på Ulvberget i Hudiksvall den 9 november. Företagare sluter avtal med kommunen om att köpa slängt material för att kunna bearbeta det och sälja i stället för att det går till förbränning och återvinning.

Företagarna som slutit avtal med kommunen gör listor på material som de vill köpa från kommunens återvinningscentral. Från och med den 9 november kommer avfallsenheten att sortera material som privatpersoner vill göra sig av med så fort de kommer till återvinningscentralen, varpå företagarna hämtar det utvalda materialet.

Hittills har ungefär tio företagare slutit avtal och kommunen hoppas på att fler ansluter sig för det är ett sätt för kommunen att få in pengar men även är bra ur miljösynpunkt.

– Vi minskar mängden som går till förbränning och även mängden som går till återvinning så nu spar man massa koldioxid, så för miljön är det väldigt bra och också för ekonomin, säger Pär Norberg, avfallschef i Hudiksvalls kommun.

Är det här en unik lösning i landet, att man jobbar med företag via avtal?

Det här kopplat med avtal, vad jag vet så är vi unika på det sättet.

Kostnader spås gå ner

Hittills vet kommunen inte hur mycket pengar som kommer att sparas genom återbruket men Pär Norberg säger att förbrännings- och deponikostnader kommer att gå ner, några siffror finns dock inte att redovisa i dagsläget.

De företagare som hittills hört av sig till Hudiksvalls kommun för att sluta avtal jobbar bland annat med fönster, cyklar, vintagekläder, inredningsdetaljer och diverse byggnadsmaterial. Det sistnämnda hoppas kommunen kunna bli av med på ett bättre sätt än förut. 

– Nu vill vi öppna upp ett större återbruk där man tittar på helheten och framför allt på byggnadsmaterial och såna saker som inte återbrukats på ett bra sätt tidigare, säger Pär Norberg.

Starta klippet ovan för att höra hur företagaren Magnus Gradh tänker kring det nya återbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.