En skiss över den kommande statyn Hudiksvallstjejen i bild till vänster och Hudiksvalls kulturchef Anna Lindqvist står ute på Kattvikskajen och poserar som Hudiksvallstjejen, i bild till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya statyn Hudiksvallstjejen har väckt ramaskri redan innan den blivit klar. Kulturchef Anna Lindqvist reder ut missförstånden. Foto: Klara Kristalova och Lari Honkanen/SVT

Hudiksvallstjejen – Beslutet, processen, protesten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya statyn som ska ta plats på Kattvikskajen har rört om i grytan i Hudiksvall. Det har skrivits mycket på sociala medier och gett upphov till många frågor och spekulationer. SVT reder ut tre av de viktigaste frågorna.

En konspirationstanke bakom statyn Hudiksvallstjejen är att det skulle ligga en så kallad spinndoktor bakom det hela, för att få folk att prata om Hudiksvall. Men den teorin kan kommunens kulturchef snabbt avfärda:

– Nej, det finns inget egenintresse av att skapa rabalder för konstverk i offentligheten, säger Anna Lindqvist.

I videon ovan förklarar kulturchefen bland annat hur upphandlingen av statyn har gått till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om Hudiktjejen

Mer i ämnet