Berith Nilsson med un lunta namnunderskrifter under armen och Hudiskvalls kultuturchef i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här överlämnar Berith Nilsson över protestlistan till Hudiksvalls kulturchef Anna Lindqvist. Hör dem båda i klippet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Tusentals i protest mot statyn – gör ingen skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Idag överlämnades namninsamlingen mot den tänkta statyn ”Hudiksvallstjejen” till kommunens kulturchef. Listan hade före överlämnande fått 2 370 underskrifter.

– Det kommer inte att påverka konstverket. Vi har ett avtal med en konstnär och vi har ett stort förtroende för henne, säger Anna Lindqvist kultur- och fritidschef för Hudiksvalls kommun.

Däremot tycker hon att det är intressant att statyn väcker ett så stort engagemang från kommuninvånarnas sida. Berith Nilsson som tagit initiativ till namninsamlingen är inte nöjd med det svaret.

Striden om Hudiktjejen

– Jag blir frustrerad över att man inte har mer öppenhet för att lyssna in invånarnas åsikter. Nu är det som att man säger det är beställt det går inte att ändra på, säger Berith Nilsson.

Klicka på viden ovan och se Berith Nilsson räcka över namninsamlingen till kulturchefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om Hudiktjejen

Mer i ämnet