Region Gävleborg fortsätter att ta in hyrsköterskor trots att det kostar stora summor. Foto: TT/SVT

Ingen plan om hyrstopp på Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

När det saknas sjuksköterskor på Ortopedavdelningarna har Regionen tagit in så kallade hysköterskor från bemanningsföretag. Men det blir en stor kostnad.

En hyrsköterska har ungefär dubbelt så hög lön mot en anställd sjuksköterska. Men att införa ett hyrsköterskestopp enbart på ortopedklinikerna har verksamhetschefen, Anette Lund, inte mandat till att göra.

– Den frågan äger inte jag. Den är på en annan nivå och kanske en nationell fråga i Sverige.

Val 2018 Gävleborg

Men vad gör du, lyfter du den frågan högre upp?

– Frågan lyfts och det har den gjort i flera år, så länge vi haft problem. Redan när vi såg sjuksköterskor som rörde sig på ett annat sätt. Det har diskuterats och gjorts satsningar i Regionen under flera år, men den är inte tillräcklig.

Skulle du själv vilja att det blev ett hyrstopp?

– Det skulle jag vilja, säger hon.

Minskning av helgarbete ger en attraktivare arbetsplats

För att bli en mer attraktiv arbetsplats tänker verksamhetschefen istället förbättra arbetsmiljön. Ett sätt, som man ska prova i Hudiksvall från och med i höst, är att de planerade höft- och knäledsoperationerna förläggs i början på veckan. Då undviker man vårdtiden under helgerna och fler sjuksköterskor kan få helgledigt.

– Vi behöver arbeta med arbetsmiljön internt. Vi måste jobba för dagens och framtidens sjukvård. Vi har inte haft möjligheten att göra det tidigare. Vi har jobbat med fel saker och nu måste vi verkligen prioritera vår personal, säger Anette Lund.

Kan inte räkna ut extrakostnaderna

Personalen tycker att lönen är en viktig fråga. Många tror att en rejäl lönehöjning skulle få fler att stanna kvar och att Regionen då skulle slippa ta hjälp från andra kliniker. Hur mycket extra kostnader det blir för Regionen att skicka patienter till andra Regioner, Landsting och kliniker för att klara vårdgarantin på tre månader, vet ingen. Region Gävleborg har inget system som kan sammanställa siffrorna. Men de kliniker som patienterna opereras på fakturerar 38 000-70 000 kronor för varje patient.

– Vi borde ha system som gör att vi kan följa upp det ekonomiskt, det är sorgligt att vi inte har det. Det låter dock enkelt med den matematiken, men det är så många faktorer som är svåra att påverka, säger Anette Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet