• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jan-Olov vanvårdades som barn – ångrar att han sökte ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Olov Kevemyr från Gävle vanvårdades och misshandlades som barn på 1950-talet. För tre år sedan sökte han ersättning från den nyinrättade ersättningsnämden och fick avslag. Idag ångrar han att han sökte ersättning över huvud taget när nämnden läggs ner med en halv miljard kronor outbetalade.

– Det jag har varit med om är ju ett trauma, det sitter kvar tills jag hamnar i graven, säger Jan-Olov Kevemyr.

Jan-Olov Kevemyr fyller 70 nästa år och har levt ett helt liv med obehagliga minnen om hur han blev vanvårdad av olika familje- och fosterhem från det han fyllde sex och tio år framåt. Han var en av närmare 5.000 som sökte och fick hopp om plåster på såren när man 2013 inrättade ersättningsnämnden som skulle ge upprättelse åt de utsatta fosterbarnen. Men han fick avslag.

Vanvårdade i fosterhem

– Det fanns inte tillräckliga bevis för att jag varit misshandlad och kränkt, säger Jan-Olov Kevemyr. Men hur ska det kunna finnas det, det var för 65 år sen det hände...

”Likadant när man är vuxen”

Om en månad läggs den tillfälliga ersättningsnämnden ner med en halv miljard kronor av de avsatta pengarna kvar. För Jan-Olov Kevemyr har det varit en slitsam process att gå igenom.

– Först blir jag behandlad som skräp när jag var barn, och sedan likadant när man är vuxen, säger han.

På vilket sätt hade ersättningen på 250.000 hjälp dig?

– Det hade ju varit ett lite tillägg den dåliga pension jag har. Men minnen hade ju inte försvunnit för den sakens skull.

FAKTA: VANVÅRDADE FOSTERBARN

  • Mellan åren 1920-95 placerades minst 250.000 barn i fosterhem och barnhem.
  • Utredningar har visat att kränkningar, övergrepp och vanvård förekom på institutioner men i okänd omfattning.
  • 2011 föreslog upprättelseutredningen att dom som mellan åren 1920-1980 vanvårdats i barn eller fosterhem skulle kunna söka en ersättning på 250.000 kronor.
  • Ersättningsnämnden bildades den 1 januari 2013. Hit skulle de vanvårdade vända sig för att i samtal berätta om den vanvård de drabbats av och efter det har nämnden avgjort vilka som varit berättigade till ersättning.
  • Ersättningsnämnden avslutar sitt arbetet nu i juni och vi har facit.
  • För förstagångsansökningar har 2192 beviljats och 2602 avslagits vilket ger 46 procent bifall och 54 procent avslag
  • Det är många fler som fått avslag än beräknat, i budgetpropositionen avsattes cirka en miljard kronor till ersättning men bara hälften har använts, så staten har sparat en halv miljard på de vanvårdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade i fosterhem

Mer i ämnet