• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man som sitter bakom rodret i en räddningskryssare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Terent och hans kollegor på Sjöräddningstationen i Hudiksvall har haft en slitsam sommar så här långt. Hör honom berätta i videon. Foto: Madlyn Alabdullah

Jobbig start på sommaren för sjöräddarna: ”Har slitit på oss”

Publicerad

Den första delen av sommaren har inneburit betydlig fler utryckningar för Sjöräddningssällskapets station i Hudiksvall. En situation som sliter hårt på de frivilliga sjöräddarna.

Fram till mitten av juli har antalet uppdrag inom sjöräddning, sjuktransporter och förebyggande insatser ökat från 16 förra året till 25 i år. Normalt under ett år har man omkring 25 uppdrag.

Behöver bli fler

– All vår verksamhet bygger ju på frivillighet. När det blir så här många insatser så sliter det på oss, säger Fredrik Terent, stationschef och sjöräddare.

– Frivilligheten är något som vi är stolta över och att vi inte får några statliga pengar för det här jobbet. Men vi skulle behöva bli fler som ställer upp.

Hör Fredrik Terent berätta i videon varför han tror att antalet uppdrag ökat och se deras sjöräddningsbåt i aktion.

Kort om RS Hudiksvall

RS Hudiksvall grundades 1997 och har idag två båtar, Rescue Hälsinglands Sparbank och Rescue Hemsö. Stationens frivilliga utför omkring 25 uppdrag och 50 till 60 övningar per år.

Stationens geografiska hemområde sträcker sig från Bålsön i norr till Långvind i söder där kollegorna på RS Lönnånger respektive RS Söderhamn tar vid.

Källa: Sjöräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.