Nu är tvisten mellan Gävle kommun och rederiet avgjort i tingsrätten. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kommunen vinnare när tvisten om Limöbåten avgjorts

Publicerad

Företaget Royal Shipping som trafikerat Limön med sina båtar stämde Gävle kommun efter att avtalet inte förlängts till säsongen 2024. Tvisten togs upp i tingsrätten som nu dömer till kommunens fördel.

Avtalet mellan rederiet och kommunen löpte i två år mellan november 2021 och oktober 2023. Vid eventuell förlängning av avtalet skulle en skriftlig avisering gjorts i slutet på mars förra året, men någon sådan har inte gjorts.

Rederiets ägare hävdar att han fått besked om att avtalet förlängts och stämde Gävle kommun på 2,8 miljoner. Kommunen säger å sin sida att det aldrig funnits en sådan överenskommelse – vilken tingsrätten håller med om:

Limöbåten

”Det är i målet ostridigt att någon skriftlig avisering inte gjorts inom denna tid. Någon förlängning på det sätt som föreskrivits i Avtalet har således inte skett,” skriver tingsrätten.

I stället får rederiet nu betala kommunens rättegångskostnader på 288 571 kronor.

I klippet nedan: Få koll på bakgrunden och följ med på rättegångens första dag i klippet nedan.

Båt ligger vid kaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag började rättegången angående Gävle kommuns avtal med rederiet som skött Limötrafiken. Foto: SVT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Limöbåten

Mer i ämnet