Norrboleden är en av alla naturområden som körts sönder av fyrhjulingar. Foto: SVT/Arvid Jansson

”Tar sekunder att förstöra” – naturskador efter fyrhjuling ökar i Gävleborgs län

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tidigare rapporterat om den olovliga körningen med fyrhjuling i Gustavsmurarnas naturreservat utanför Gävle. Det är bara toppen av isberget av alla omfattande skador i naturen runtom i länet.

Längs med Norrboleden i Hälsingland har de varit tvungna att leda om vandrare för att fyrhjulingar har kört sönder terrängen.

– Det är tungt. Man tänker att det tar några sekunder att förstöra och för oss tar det lång tid att reparera. Jag tror inte att de förstår hur det kan skada, säger Gudrun Holmberg, samordnare Norrboleden.

Anmälda skador i hela länet

Länsstyrelsen har polisanmält skador från terrängkörning i flera av de skyddade naturområden runtom i Gävleborg som de ansvarar för. Terrängkörning är förbjuden på all barmark i Sverige.

Det är däremot bara toppen av isberget av alla skador som finns längs med vandringsleder och myrar i länet. 

– Det är nog enklare att rada upp de områden där det inte har körts med fyrhjuling och det rör sig framförallt om platser där det inte går att åka. Det är verkligen ett ökande problem. Dels för djur och växter men också för allmänheten som vill ta del av naturen, säger Rie Stagegaard, Länsstyrelsen Gävleborg.

Körskador vid vattendrag är extra problematiskt

På flera platser har körskador upptäckts i direkt anslutning till större vattendrag och det är särskilt allvarligt ur miljösynpunkt.

– Kvicksilver finns i marken naturligt och metylerar i våtmarker och får man körspår från våtmarker till vattendrag så har man ett stort problem, säger Isabelle Bergkvist, programchef för skogsskötsel på Skogsforsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.