Från vänster: Hans Astorin vd Almi Gävledala, Christoffer Hamin pristagare, Per Bill, landshövding, Victor Lundin pristagare, Pernilla Eriksson vd Kontrollbolaget by Ilo. Foto: SVT

Skapa-priset – länets främsta uppfinnare utsedda

Uppdaterad
Publicerad

Skapa-priset anses vara det största och mest prestigefyllda innovationspriset för uppfinnare i landet. Och idag fick Gävleborgs Skapa-kandidater sina länspris. Nu ska de till Stockholm och slåss om äran och totalt 800 000 kronor.

Det var Victor Lundin som blev länsvinnare av Skapa-priset för ”Unga innovatörer” som lovar stora effektiviseringsvinster för byggprojekt med ett datorprogram som ska hjälpa projektledaren att planera bygget.

– Vi omfattas av många lagar, föreskrifter och standarder när man bygger nytt, eller bygger om. Och det är komplext att hantera alla dessa dokument som man måste följa. Mitt program förenklar och hämtar kraven när man beskrivit ditt projekt så slipper man slå i alla lagar och föreskrifter för hand.

Enligt Victor Lundin kan arbetsbesparingen för den här delen av administrationen och projektledningen på ett bygge bli uppemot 80 procent. Något som kan spara mycket pengar samtidigt som det höjer kvalitén enligt motiveringen.

Varför har ingen kommit på det här tidigare?

– Ja det undrar jag också, svarar Victor Lundin.

Kontrollerar skicket på järnvägsrälsen

Den andra uppfinningen som fick länspris och är nominerat till det stora Skapa-priset handlar om hur man tekniskt kan förbättra kontrollen av vilket skick järnvägsrälsen är i landet. Bakom den står duon Anders Gilberg och Christoffer Hamin på D-Rail AB.

– Vi ser ett växande problem på svenska järnvägar, med tekniska fel som inte upptäcks i tid. Vår uppfinning är ett system som mäter skicket på järnvägen och kontaktledningar från vanliga passagerartåg. Detta i form av sensorer som placeras på alla slags tågvagnar, på så sätt kan skicket på järnvägen mätas varje dag, förklarar Christoffer Hamin. 

Idag hinner cirka 30 000 tåg passera en plats mellan kontrollerna. Med Gilberg och Hamins uppfinning kan skicket kontrolleras i stort sett kontinuerligt, så att endast ett par tåg åt gången hinner passera mätpunkterna, berättar Christoffer Hamin.

– Jag har jobbat med fordonen och såg det växande problemet med inställda fordon och skadade fordon.

UppfinnarJocke  var förebild

Varifrån har du fått inspirationen att uppfinna?

– Jag hade Lego och Uppfinnar-Jocke som förebild när jag var liten, säger Christoffer Hamin. Men jag också ett stort teknikintresse. Jag gillar att lösa problem. 

Och visst har båda kandidaterna förhoppningar och chanser att kamma hem det stora SKAPA-priserna som ger både ära och en rejäl summa pengar. Det tror i alla fall Almi Företagspartner som vaskat fram de regionala pristagarna.

I prispotten för Skapa-priset, Sveriges största innovationspris, ligger 550 000 kronor på tre pristagare, och för Unga innovatörer 250 000 kronor på tre pristagare.

Tror du att du vinner din kategori ”Unga innovatörer”?

– Ja det tror jag för det byggs mycket och branschen är het. Så jag har goda förhoppningar, säger Victor Lundin med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.