Under fredagen hålls slutpläderingarna i rättegången om mordet på Öster. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag höll åklagaren sin slutplädering i rättegången om mordet på Öster, en av de mest omfattande utredningarna i Gävlepolisens historia. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord.

I dag var det meningen att rättegången mot den 34-årige man som misstänks för mordet på en 32-årig man i Gävle skulle avslutas. Men ett frånvarande vittne vållade problem i rättsalen. Advokaten sade sig inte kunna hålla sitt slutanförande utan att vittnet hörs i rättsalen.

Åklagaren höll dock sin slutplädering, och yrkade på livstids fängelsestraff för mord. De gärningar som åtalet grundas på jämställdes av åklagaren vid en brutal avrättning.

Gävleborg – Mord på Öster

Rättegångens avslutning sköts upp till den 19 maj, då försvarsadvokaten ska hålla sin slutplädering. Åklagaren yrkade också på att en rättspsykiastrisk undersökning görs av den åtalades psykiska hälsa.

Det var i mitten av oktober som 32-åringen höggs till döds med fem knivhugg utanför en port på Öster.

– Det är ett väldigt snabbt förlopp med ett väldigt bestämt och aggressivt våld, sa åklagare Ann-Charlotte Bålman till SVT Gävleborg när åtalet kom.

Mordvapnet saknas

Förundersökningen är lång och utredningen är en av de mest omfattande i Gävleborgspolisens historia. Nästan 50 vittnen har hörts under den 12 dagar långa rättegången. De kläder som den åtalade bar under mordkvällen saknas och han har inte kunnat redogöra för vart de tagit vägen. Polisen har heller inte hittat något mordvapen.

Under rättegångens andra dag presenterades ett potentiellt motiv till mordet; ett bråk om en cykel. Men den misstänkte 34-åringen nekar till brott.

– Det finns inget som binder min klient till platsen vid den aktuella tidpunkten, sa Per Wiesel, försvarsadvokat, till SVT Gävleborg under en tidigare rättegångsdag.

Polisen söker vittne

Under dagens förhandlingar var det meningen att det skulle hållas slutpläderingar och att åklagaren skulle lägga fram förslag till straff för brottet. Men ett vittne som kallats av försvaret dök inte upp. Polisen letade efter vittnet på Öster, uppger SVT:s utsände.

Den misstänktes advokat hävdade att han inte kan hålla sitt slutanförande utan att vittnet hörs i rätten först.

Efter att ha sökt vittnet i en och en halv timme beslutade rätten vid klockan 11.30 att ta lunch i väntan på vittnet. Polisen sökte vidare efter mannen.

Vid 13-tiden påbörjade åklagaren sin slutplädering trots att vittnet inte dykt upp.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord i sin slutplädering. Försvarsadvokaten har under rättegången ansett att mannen inte skulle dömas enligt åtalet, utan släppas på fri fot. Den slutliga pläderingen dröjer dock till 19 maj för försvarssidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Mord på Öster

Mer i ämnet