SFT-läraren Lena Lindh och studie och -yrkesvägledaren Katarina Bylin på vuxenutbildningen (CFL) i Nordanstig.  Ola Wigg (S) kommunstyrelsens ordförandei Nordanstig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför personalen på vuxenutbildningen är upprörd över att Nordanstigs politiker vill lämna Hälsinglands Utbildningsförbund. Foto: Lari Honkanen/SVT

Lärarfacket i Nordanstig kritiserar nytt utbildningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Nordanstig vill gå ur Hälsinglands Utbildningsförbund. Men personalen i vuxenutbildningen är orolig för vad det kommer att innebära för deras elever.

Sedan 2015 ingår Nordanstigs kommun i ett utbildningssamarbete tillsammans med Bollnäs och Söderhamn: Hälsinglands Utbildningsförbund. Nu vill dock lokalpolitikerna i Nordanstig dra sig ur samarbetet, då de flesta gymnasieelever pluggar antingen i Hudiksvall eller i Sundsvall. Det här var Hudiksvalls Tidning först med att berätta.

Lärarfacket kritisk

Lärarfacket på Nordanstigs vuxenutbildning CFL är kritisk till den här omsvängningen.

– Samarbetet fungerar bra och har gett våra elever en bred palett med olika utbildningar. Vi förstår inte varför man vill avbryta det, säger Katarina Bylund, studie- och yrkesvägledare på CFL, tillika arbetsplatsombud för Sveriges Lärare på Hälsinglands utbildningsförbund.

”Rätt väg att gå”

Men kommunalrådet tror att det här är rätt väg att gå:

– Våra elever är främst gymnasieelever som pluggar i Hudiksvall och Sundsvall, det är även det som är vårt arbetsmarknadsområde. Så det är naturligt att vi har samarbete med våra närliggande kommuner, säger Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig.

Kommunfullmäktige beslutade under måndagskvällen att lämna Hälsinglands utbildningsförbund och söka samarbete med Hudiksvall och Sundsvall.

Klicka på videoklippet och hör kritiken från Sveriges Lärare och hur kommunalrådet ser på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.