En delad bild som visar två sektioner: till vänster står en person i en skogsmiljö iklädd en mörk jacka och hatt, medan till höger syns en närbild av strömmande vatten med kaskader och krusningar på ytan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskevårdaren Bernt Moberg berätta i videon om rekordleken i Testeboån och se bilderna på de lekande laxarna. Foto: SVT

Lekfulla laxar leker i Testeboån: ”Rekordmånga”

Publicerad

Under de senaste veckorna har många tagit chansen att få en fin naturupplevelse efter Testeboån eftersom laxens lek pågått för fullt.

– Det är rekordmånga laxar som lekt i år, berättar fiskevårdaren Bernt Moberg.

Orsaken till att det är rekordmånga laxar i ån beror på flera sammanfallade faktorer. Vattenkraftverket i Strömsbro har varit ur drift stora delar av sommaren vilket har gjort att laxarna lätt kunnat ta sig förbi. Laxfisketstoppet i Bottenhavet bidrar också.

Laxen har varit utslaget i Testeboån på grund av att dammar och vattenkraftverk stoppat vandringen. Sedan 1980-talet har man arbetat med att återetablera laxen och nu börjar resultaten komma, även om antalet laxar som ”hittat hem” ännu bara kan räknas i hundratal.

Hör Bernt Moberg berätta i videon om rekordleken i Testeboån och se bilderna på de lekande laxarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.