Linn med en svartluva på hos kvinnojouren i Hudiksvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Linn” beskriva vad hon blev utsatt för i sin relation. Foto: Lari Honkanen/SVT

”Linn” blev strypt av sin pojkvän – ärendet lades ner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utredningar om våld i nära relation läggs ner i Gävleborg. ”Linn” anmälde sin expartner för psykiskt och fysiskt våld – men förra året fick hon veta att fallet inte skulle leda till åtal.

– Både mitt målsägandebiträde och polisen var övertygad om att mitt fall skulle leda till åtal, men det lades ner ändå. Det känns jättejobbigt, säger hon.

Nedlagda utredningar ökar

SVT Gävleborg har tagit del av statistik som visar att antalet nedlagda ärenden om våld i nära relation ökade kraftigt 2023.

Våld i nära relation

– Att så många fall läggs ner är farligt för att det signalerar att det är ingen idé att anmäla, säger Betty Sporrong, verksamhetsansvarig på kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall.

Svårt med bevis

Enligt polisen är det svårt att utreda den här typen av brott på grund av att det saknas bevis. Då brotten ofta sker i hemmen finns inte heller några vittnen.

– Jag förstår att det krävs bevis, men polisen borde kunna jobba på ett annat sätt, säger ”Linn”.

NEDLAGDA ÄRENDEN OM VÅLD I NÄRA RELATION I GÄVLEBORG

2023: 619

2022: 512

2021: 584

2020: 530

ANMÄLDA BROTT

2023: 1 485

2022: 1 702

2021: 1 580

2020: 1 304

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet