Man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museiechefen Anders Assis i Ljusdal är bekymrad över hur ekonomin på museet ska gå ihop när kommunen överväger minskat bidrag till verksamheten. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ljusdals museum nära ekonomisk kris – missnöjda politiker vill minska bidrag

Publicerad

Vad händer med Ljusdalsbygdens museum? Den frågan ställer man sig just nu i Ljusdal där museet är helt beroende av ett kommunalt bidrag som nu ska ses över och kanske minska.

– De behöver söka andra bidrag och få dit mera besökare, säger kommunstyrelsens ordförande Pernilla Färlin (M).

Enligt en rapport från branschorganisationen Sveriges museer har sommarens besökssiffror på museer sjunkit sedan den förra mätningen. En förklaring kan enligt organisationen vara det ekonomiska läget som gjort att flera museer tvingats skära ned på öppettider och personal.

Beroende av kommunen

I Ljusdal står det lokala museet, som drivs av en stiftelse, inför en sådan situation. Man är helt beroende av ett kommunalt bidrag, idag på 2,7 miljoner, som funnits sedan 70-talet. Kommunen med moderater och sverigedemokrater i spetsen tycker att det är dyrt och ska se över bidraget.

– Det räcker med att vi inte får ökade anslag så kan vi tvingas halvera personalstyrkan och öppettiderna, säger museichefen Anders Assis om det rådande läget.

Politikerna menar att museet måste söka bidrag från andra finansiärer.

– Det har andra museer gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Pernilla Färlin (M).

”Behöver sätta museet i fokus”

Samtidigt poängterar Pernilla Färlin att det inte handlar om att lägga ner museet, men politikerna är inte nöjda med hur det fungerar idag.

– De behöver sätta museet i fokus lite grand och försöka få dit mera besökare, om man tycker att det är bra att driva museet, säger, Pernilla Färlin (M).

På museet hävdar man att man söker de bidrag man kan och nu har situationen ställts på sin spets. Verksamheten behöver akut mera pengar och har äskat om ett tillskott från kommunen. Frågan ska behandlas av fullmäktige.

Stort engagemang

Samtidigt finns ett stort engagemang för Ljusdalsbygdens museum, ett privat initiativ har samlat in omkring 1 500 namnunderskrifter för ett bevarande av museet.

– Vi måste kunna ha ett museum i Ljusdal, säger Erland Persson från Los.

– Allt behöver bibehållas men frågan är var pengarna ska komma ifrån, säger Solvei Envall i Ljusdal.

Träffpunkt

Utöver utställningar och samlingar är museet en träffpunkt för lokalt kulturliv, frågan är vad som händer om verksamheten skärs ned.

– Vi kan hålla öppet några dagar och folk kan komma och titta på våra utställningar, men det blir inte en levande kulturimpuls, som det är idag, säger museichefen Anders Assis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.