Hugo Vendin från Skutskär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugo syresätts med en 25 meter lång plastslang som är kopplad till en syrgastank. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Lungsjuke Hugo är inte längre aktuell för nya organ

Uppdaterad
Publicerad

Hugo Vedin från Skutskär är i stort behov av nya lungor och för ett år sedan var han aktiv på listan för lungtransplantation. Det är han inte längre.

SVT har tidigare berättat om Hugo Vendin från Skutskär med den kroniska lungsjukdomen bronkopulmonell dysplasi. Ett tillstånd som innebär att han har behov av syrgastillförsel och assistans dygnet runt. För att kunna leva ett vanligt liv skulle han behöva nya lungor.

Förra våren blev Hugo Vendin uppsatt på listan för lungtransplantation men nu är han inte aktiv där längre.

– Läkarna tycker att han har varit stabil och frisk under en längre period och därför har de pausat honom från transplantationslistan, säger mamma Theres Jönsson.

Finns många risker

Även om Hugo behöver nya lungor är det trots allt en balansgång. Det finns både för- och nackdelar med att han inte längre räknas som aktiv på listan.

– En transplantation är ett stort ingrepp och det finns många risker. Och när han stod på listan var han i akut behov. Då behövde man alltid vara beredd på att snabbt kunna flyga ner till Göteborg för en operation om telefonen ringde, säger mamma Theres Jönsson.

I klippet berättar Theres mer om transplantationsbeslutet och Hugo delar med sig av sin favoritmusikduo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.