besviken vd för mackmyra whiskey

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Privatkunder som reserverat whiskyfat ska dock inte bli av med dessa enligt Patrick Björsjö, tillförordnad vd. Hör honom berätta i videon. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Mackmyra whisky ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Konkurshotet har varit överhängande en längre tid. Nu är det verklighet för svenska whiskytillverkaren Mackmyra i Gävle.

Privatkunder som reserverat whiskyfat ska dock inte bli av med dessa enligt Patrick Björsjö, tillförordnad vd.

– På längre sikt finns ett stort värde i bolagets produkter, stora mognadslager och produktionsanläggning, skriver bolagsledningen i ett pressmeddelande.

Pengarna slut

Men nu är alltså pengarna slut. Flera nyemissioner från ägarna under åren har inte räckt.

Mackmyra whiskys konkurs

En avgörande faktor enligt Patrick Björsjö ska ha varit när bolagets transaktionsbank inte valde att förlänga bolagets checkkredit.

– Hade vi haft den så hade vi sannolikt klarat detta och prognosen var att börja göra vinst nästa år, säger han.

”Detta är ett sorgligt beslut”, säger tillförordnade vd:n Patrick Björsjö i en kommentar. Foto: Markus Dahlberg/SVT

– Detta är ett sorgligt beslut, särskilt för vår personal, våra otroligt lojala kunder och ambassadörer. Känslan förstärks naturligtvis av att detta inträffar mitt under bolagets 25-årsjubileum och i en tid då vi verkligen var på väg att vända bolagets utveckling mot lönsamhet och en ljus framtid, säger Patrick Björsjö.

Företaget har sin produktion väster om Gävle. Bolaget har cirka 40 personer som arbetar heltid. Konkursansökan kommer att lämnas in till Gävle Tingsrätt.

Kvinna intervjuas framför whiskeyfabrik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena-Mie Bernkernt är en av de anställda som under måndagsmorgonen möttes av beskedet att Mackmyra Whisky begärt sig i konkurs Foto: Markus Dahlberg / SVT

4500 reserverade fat

Mackmyra har som affärsidé bland annat erbjudit sina kunder att reservera ett eget whiskyfat där whiskyn sedan ska få mogna i bolagets lagerlokaler.

Enligt vd:n ska det i nuläget finnas ”i runda slängar 4 500 sådana reserverade 30-litersfat”. Den stora frågan under Mackmyras ekonomiska kris har varit vad som skulle hända med dessa fat under en eventuell konkurs och om privatkunder riskerar att bli blåsta på sin investering?

”Starkt konsumentskydd”

Det är dock inte sannolikt enligt Patrick Björsjö:

– Det finns ett starkt konsumentskydd i konsumentköpslagen, så där ska det inte finnas anledning att drabbas av panik.

Vad händer med flaskorna som redan finns på systembolaget?

– De är ju redan inköpta av systembolaget och kommer att säljas oavsett. Huruvida vi kommer kunna leverera nya sändningar det vet jag inte, säger Patrick Björsjö.

Hör hur de anställda reagerade på konkursbeskedet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mackmyra whiskys konkurs

Mer i ämnet