Flygplatsen är ”kryssad” på landningsbanan, vilket betyder att det är förbjudet att starta och landa i väntan på kommunens beslut om permanent avveckling. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Majoriteten i Sandviken vill se snabb avveckling av Gävle flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Lägg ner flygplatsen i Rörberg snarast och bygg elledningen över landningsbanan, det är politiska majoriteten i Sandvikens budskap.

Sandvikens kommun har fått frågan från Gävle kommun om hur man ställer sig till en avveckling av flygplatsen för att ge plats åt Vattenfalls elledning som elbolaget vill dra över landningsbanan.

El till serverhallar

Elledningen behövs för att säkra effektbehovet till Microsofts serveranläggningar i Sandviken, Stackbo och Gävle, enligt Vattenfall.

Gävle flygplats

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill att kommunen ställer sig bakom förslaget att avveckla flygplatsen till förmån för elledningen. Annars riskeras arbetstillfällen, enligt partierna:

– Vi ser ett ökat behov av el över lag och vi behöver få fram el till de företag vi har i dag och nyetableringar, säger kommunalrådet Maria Persson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle flygplats

Mer i ämnet