– Jag är otroligt ledsen över det som har inträffat och det som har föranlett att man vill byta skola, säger Kristina Hjertberg, rektor för anpassad skola i Gävle kommun.
”Svårt att förstå”
Föräldrar som SVT talat med är kritiska mot att personalen som anklagas för kränkningar av barnen får jobba kvar på skolan medans kommunens utredning pågår.
– Barnen måste möta de här personerna som gör dem illa och talar illa om dem – öppet framför andra. Jag har väldigt svårt att förstå det, säger en pappa. Han fortsätter;
– Praxis inom både näringsliv och offentlig sektor är att om någon är polisanmäld så tar man bort den personen ur tjänst. Men det har man inte förmåga att förstå och inse utan man pekar bara på en utredning som man har tillsatt.
Extrainsatt personal
– Vi kunde inte göra den bedömningen – att det fanns ett underlag för att personalen inte skulle vara kvar, säger Kristina Hjertberg, som svar på kritiken.
Kristina Hjertberg menar att även om personalen jobbar kvar på skolan så är det främst extrainsatt personal från andra skolor som möter eleverna.
Med två tredjedelar av eleverna borta uppstår frågan om vad som kommer att hända med skolan framöver.
– Det är lite för tidigt att säga. Självklart blir det en stor förändring och vi behöver titta på organisationen av hela den anpassade grundskolan – vilka klasser som ska vara på de olika skolenheterna.
Fotnot: Bilderna i inslaget visar inte skolan i fråga.