Man tittar in kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För de flesta är mässling ganska ofarlig” – Smittskyddsläkaren Robin Razmi svarar på tre frågor om mässling. Foto: Arvid Jansson

Tre frågor om: Mässling – hur farligt är det?

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren har gått ut med en information till vårdnadshavare på Stigslundsskolan i Gävle att ett smittotillfälle med mässling ska ha ägt rum på skolan den 17 augusti.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som i det typiska fallet ger feber, torrhosta, ögonrodnad och hudutslag. Inkubationstiden är oftast 10 dygn.

Smittskyddsläkaren skriver att föräldrar från och med nu fram till den 3 september bör vara observant på symtom förenliga med mässling.

– Observera att alla som vaccinerats mot mässling inom ramen för barnvaccinationsprogrammet räknas som immuna. Detsamma gäller alla som haft sjukdomen tidigare i livet, skriver smittskyddsläkaren Robin Razmi.

Den 18 augusti besökte en mässlingssjuk person Strömsbro hälsocentral. Det är samma person som vistats i Stigslundsskolan.

– Det rör sig om en individ, det är ingen smittspridning i samhället. Och det finns inget större skäl till oro. Vi har så hög grad av immunitet i Sverige, säger Robin Razmi.

Kopplat till tidigare fall

Folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att en person med mässling har varit ombord på en färja med avgång från Åbo till Stockholm den 6 augusti.

– Personen är från Gävleborg, och det finns en koppling till personen som vistats på hälsocentralen och skolan. Smittan har däremot inte skett på båten. Vi har inga uppgifter på att någon skulle ha smittats på Åbofärjan, säger Robin Razmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.