Flera kvinnor sitter och tittar på när två muslimska kvinnor pratar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till kvinnogruppens möten och hör vad en av besökarna vill ha mer av. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Första frågan på kvinnogruppens möte: ”Var är svenskarna?”

Uppdaterad
Publicerad

Sumeia och Maryam har skapat en mötesplats för kvinnors utveckling genom nystartade Nätverket Femina – men personer med svensk bakgrund lyser med sin frånvaro.

Sorlet ökar i takt med att fler och fler kvinnor dyker upp på kvinnoföreningens första och andra möte. Fler än 20 kvinnor i olika åldrar har tagit sig till konferenslokalen på Gärdet.

Efter introduktionen på det första mötet ställer en kvinna en fråga på arabiska. Sumeia Jamal översätter: ”Hon frågar om svenskar också är inbjudna”.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

– Alla kvinnor är välkomna, svarar en av grundarna, Maryam Zarmouh, när SVT Gävleborg vid ett senare tillfälle frågar vilka som får komma dit.

Hälften svenskar på Gärdet

Trots att alla kvinnor är välkomna syns inte personer med svensk bakgrund till. Enligt statistik från SCB är fördelningen mellan utrikes- och svenskfödda personer på Gärdet hälften-hälften.

– Vi vill göra kvinnorna mer aktiva. Göra dem till en del av samhället på ett annat sätt, säger Maryam Zarmouh.

Men då behövs också människor med svensk bakgrund. Det menar en av besökarna Haifaa Alsatem.

– Vi träffar dem på jobbet, på gatan och på offentliga platser. Det hjälper inte oss flyktingar. Hur mycket svenska vi än lär oss så fattas det oss något, säger hon.

”Leda till resultat”

Sumeia och Maryam berättar att de vill att kvinnorna ska vara styrande i vad kvinnoföreningen gör och genomför. Till exempel vill en del lära sig simma. Andra vill lära sig mer om olika kulturer:

– Nu när man skapat en förening måste man ta reda på vad det är som fattas och vad de kan erbjuda till kvinnor som lämnat sina hemländer och kommit till det här landet, där de inte har ett språk som är deras och arbeten som de aldrig föreställt sig att jobba med, säger Haifa.

– Det är en fin förening men det måste leda till resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet