Lättjobbat i Järvsö – mäklaren Pär Berglin ser att intresset för bostäder i Järvsö är riktigt högt. I andra byar i kommunen är bilden en helt annan. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Miljonvillor säljs enkelt i Järvsö medan hus i Los går för några hundra tusen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriser säger inte allt om en kommun, men de säger en hel del om var människor vill bo och var människor inte vill bo. Pär Berglin, mäklare i Ljusdals kommun, säger att intresset är störst för att bo i Järvsö och Ljusdal och minst för att bo i byarna längst ut mot kommunens gränser.

Att många vill flytta till Järvsö är tydligt. Det är en trend som syns i hela Sverige, att människor lämnar storstäder för att bo vid kust och fjäll.

– En fin gård eller villa i Järvsö kan lätt gå för sex miljoner kronor, säger Per Berglin som driver mäklarfirman Länsfast i Järvsö.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Avstånd avskräcker

Intresset för att bo på landsbygden har ökat över lag, märker han. Priset på alla villor har gått upp och även husen i kommunens utkanter är lättare att sälja nu än för några år sedan. Men det är fortfarande stora skillnader inom kommunen.

– Det är svårare att sälja villor i till exempel Ramsjö, Tandsjöborg och Los. Fritidshus där går lättare, särskilt om de ligger vid fina lägen. Men när det gäller permanentboende så tycker många kunder att det är för långt till exempelvis gymnasieskola och jobb från de här byarna, säger Pär Berglin.

Ett fint hus som man kan flytta in i direkt kan gå för 300 000-400 000 kronor i de här områdena berättar han.

Svårt för förstagångsköpare

Situationen för många unga är svår. Priserna i framförallt Järvsö är för höga om det är ens första bostad och man inte har en tidigare fastighetsaffär med vinst i ryggen. Där de unga har råd att bo vill de kanske inte bo.

Vart ska de ta vägen?

– Byarna runt Färila är ett bra tips. Där är både fint, ganska populärt, och priser som passar bättre än i Järvsö, säger Pär Berglin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet