Niobarnsfamiljen älskar livet i Los. Sara och Fredrik Bäck tillsammans med barnen Helmi, Alida, Embla och Salma är hemma i dag. Resten av barnen är i skolan. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Svårt att sälja hus i Los till barnfamiljer enligt mäklaren – men familjen Bäck stortrivs

Uppdaterad
Publicerad

Många husköpare i Ljusdals kommun ratar Los för att det ligger för långt bort från jobb och gymnasieskola. Men inte familjen Bäck. De flyttade från Sundsvall till Los med tre barn. Nu har de nio.

Enligt mäklaren Pär Berglin är Los ett av områdena i Ljusdals kommun som är svårast att sälja permanentvillor i. Men när Sara och Fredrik Bäck skulle flytta från Sundsvall 2010 valde de att bosätta sig just här.

– Jag tycker att det är underbart. Framförallt för att vi kan få vara så mycket med familjen här. Vi hade aldrig varit så här mycket med våra barn om vi hade bott kvar i Sundsvall, säger Sara Bäck.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Låga huspriser – mer familjetid

Hon förklarar att de låga huspriserna i Los gör att de har väldigt låga boendekostnader, varje månad. Det gör att de har råd att jobba deltid – när de inte är föräldralediga det vill säga. För sedan familjen flyttade hit har ytterligare sex barn kommit till världen.

Att familjen Bäck tycker att Los är barnvänligt råder det inga tvivel om.

– Jag gillar verkligen litenheten här. Den lilla skolan, att barnen kan namnen på alla pedagoger och alla elever från förskolan upp till nian. De behöver aldrig låsa skåpen på den här skolan. Barnen vet att man inte tar andras saker, säger Fredrik Bäck vars mormor bodde i Los när han var liten.

Måste flytta vid 16

Att barnen måste flytta hemifrån när de ska börja gymnasiet tycker familjen är en nackdel med Los.

– Men fördelarna väger över – att få ha barnen så här på landet, i en liten skola, med mycket tid tillsammans, när de är små, säger Sara Bäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet