Det är för stort fokus på matpriser, på prispress och att mat har blivit ”för dyrt”, tycker potatisbonden Sven-Erik Eriksson.
– Det finns inget ”respriskollen” eller ”bilpriskollen”, med en företrädare som är ute i pressen var och varannan dag, så fort varorna ökar med någon procent, säger potatisbonden i Nordanstig.
Blivit så dyrt
Just nu går kunder i taket i livsmedelsbutikerna över att allt har blivit så dyrt. Samtidigt tvingas Sven-Erik pausa sin grönsaksodling i år. Hans grönsaker skulle behöva bli ännu dyrare för att han skulle få tillbaka pengarna han satsar.
Om Sven-Erik, och kaffebönderna i Sydamerika skulle få mer betalt för sina grödor hade de kunnat hålla ut även de år skörden slår fel, utan att sätta sina familjer på pottkanten, som Sven-Erik uttrycker det.
Kaffet – ännu dyrare
Att kaffet, och grönsakerna, skulle behöva bli ännu dyrare handlar alltså om personlig trygghet för bonden. Men också om livsmedelsförsörjning, säger Sven-Erik.
– Det finns inget egenvärde i att samhället ska sponsra mitt roliga jobb. Men om vi är överens om att det är viktigt med lokalt producerad mat, som produceras av arbetare med mänskliga villkor, då måste vi dela på den ekonomiska risken, på något sätt.
”Vem ska odla vår mat?”
I dag bär han, och kaffeodlaren, den själv. Och så finns det den större frågan:
– Ingen söker sig till en bransch som går på knäna, när man kan tjäna miljoner på att visa en schampoflaska som influencer. Det är inte många som lyckas med det. Men alla strävar mot drömmen. Och lantbrukare är ett slitigt låglöneyrke. Så vem ska odla vår mat?
Slitsamt och dålig lönsamhet – ändå tycker Sven-Erik att grönsaksodling är världens roligaste jobb. Hör varför här: