Artisten Niklas Riesbeck på scen tillsammans med Gävle symfoniorkester.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör hur ”Kompositören är död” skiljer sig från andra konserter och varför musikerna tycker att det är viktigt att fler ska upptäcka klassisk musik. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Mördarjakt i Gävle när symfoniorkestern ska locka yngre publik

Publicerad

Kompositören är mördad och den skyldige kan finnas i Gävle symfoniorkester som nu provar ett nytt grepp för att nå yngre.

– Det blir väldigt roligt när man spelar ett verk där man får följa en historia, säger harpisten Johanna Adler Ljung.

– Stråkarna! Var var ni, natten i fråga, ryter skådespelaren och artisten Niklas Riesbeck från scenen.

I hopp om att få fler Gävlebor, särskilt yngre, att upptäcka klassisk musik ska Gävle symfoniorkester nu spela ”Kompositören är död”.

Författaren Daniel Handler, känd under pseudonymen Lemony Snicket, som skrev texten till konserten har sagt att han vill att den ska vara en dörröppnare till ett livslångt beroende av klassisk musik.

Men varför är det viktigt?

– Att locka yngre till att syssla med konst är enormt viktigt för det det gör något med varje människa som är så livsbejakande, säger Niklas Riesbeck.

Kontrast till skärmtid

Chefdirigenten Christian Reif hoppas på fler skratt än vanligt från publiken och att det ska sänka tröskeln till genren. Han tänker ofta på hur yngre ska lockas till konserthusen som han tror är betydelsefulla i en vardag där mycket av den kultur vi konsumerar är via skärmar.

– Det vackra med klassisk musik är när du delar den med andra i ett konserthus. Ingen telefon stjäl uppmärksamheten, du sitter, lyssnar, och tittar på orkestern och jag tror att det är viktigt att ha den dedikerade tiden, som är längre än en minut, till att vara tillsammans. Jag älskar det, säger Christian Reif.

Konserten spelas för skolklasser under veckan och för allmänheten på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.