Arkivbild. – Vår inställning är att vi inte kommer äventyra gynnsambevarande status, säger Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Naturskyddsföreningen i Gävleborg överklagar länsstyrelsens beslut om vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen Gävleborg överklagar Länsstyrelsen Gävleborgs beslut om licensjakt på varg. Länsstyrelsen beslut omfattar 75 vargar i Sverige och av dem är det 18 vargar i Gävleborg som får skjutas.

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten i Luleå och Naturskyddsföreningen Gävleborg yrkar att förvaltningsrätten upphäver besluten om licensjakt.

I Sverige ska det finnas minst 300 vargar

– Det är ett beslut med rekordstor licensjakt på 75 individer, trots att vargen är starkt hotad och inte lever upp till de lågt satta kriterier som forskningen kommit fram till är nödvändiga. Detta kommer att leda till att chanserna att nå gynnsam bevarandestatus för arten ytterligare decimeras, säger Daniel Ekblom, från Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg.

Varginvandring från Ryssland och Finland

Siffran 300 förutsätter att det kommer varg från Ryssland och Finland för att bevara genetiken och invandringen ska den ske med ett visst intervall. Något som oroar Naturskyddsföreningen – att det inte kommer att göra – medan Länsstyrelsen känner sig lugna med sitt beslut.

– Vi har fått det delegerat till oss från Naturvårdsverket och samverkat med alla andra län och länsstyrelser som har varg och resonerar att det inte kommer bli färre än 300 vargar, säger vilthandläggaren på Länsstyrelsen i Gävleborg, Simon Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.