Hör kommunchefen förklara vad trygghetsnav är. Foto: Robin Herzog

Hör om Nordanstigs trygghetsnav – erbjuder krishjälp till invånare

Uppdaterad
Publicerad

Tre äldreboenden och en skola i Nordanstig fungerar som trygghetscentra om krisen kommer. Och redan nu är tre av de så kallade trygghetsnaven öppna för de som vill fylla på vattendunkar om den egna brunnen har sinat.

I Nordanstigs kommun är det hittills ett tiotal hushåll vars privata brunnar har sinat på grund av låga grundvattennivåer. Flera personer har drabbats av samma problem i andra delar av landet.

Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) ligger grundvattennivåerna i små magasin under eller mycket under de normala för årstiden. Och de större magasinens nivåer ligger under normalvärdena i praktiskt taget hela landet.

Vatten för hushållsbruk

Trygghetsnaven är öppna för alla som behöver assistans vid händelse av vattenbrist, elavbrott, storm eller skogsbrand till exempel. Det går att få internetuppkoppling, lättare förtäring och sjukvård på plats. Men det är kommunen som bestämmer när det går att nyttja trygghetsnaven. Hittills har ett fåtal personer besökt dem i Nordanstig för att fylla på vatten.

På trygghetsnavet Sörgården är det köksvattenkranar och trädgårdsslang som finns till buds. Det går alltså inte att fylla på med tusentals liter på en gång.

Tappstationer öppnar

I veckan kommer det dessutom att öppnas två tappstationer där det lättare ska gå att hämta större kvantiteter vatten. Ett öppnar vid vattenverket i Ilsbo och ett annat vid vattenverket i Jättendal.

Hit kan Nordanstigs invånare vända sig

Sörgården i Bergsjö (trygghetsnav)

Bergesta i Gnarp (trygghetsnav)

Hagängsgården i Harmånger (trygghetsnav)

Arthur Engbergsskolan i Hassela (ej tillgängligt tryggghetsnav i dagsläget)

Vattenverket i Ilsbo – (tappstation för vatten)

Vattenverket i Jättendal – (tappstation för vatten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.