Nadine, Hussameddin och Jenny sitter vid ett bord och tittar på en smartphone. De verkar vara fokuserade på skärmen. Rummet har en neutral bakgrund med en hylla synlig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OBS: Varning för obehagliga bilder! Nadine Bader, Hussameddin Shahid och Jenny Svensson på Staffangymnasiet reagerar starkt på SVT:s inslag om spridning av våldsvideor på unga. Foto: Madlyn Alabdullah

Normaliserat bland unga med grova våldsfilmer i mobilen: ”Hur mycket som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Grova våldsfilmer där barn slås blodiga och kränks sprids i ungas flöden på sociala medier via så kallade exposekonton.

– Det blir normaliserat att ha sådana konton, säger eleven Nadine Bader på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Våldsamma slagsmål, mobbningsvideor och grovt pornografiskt innehåll på svenska ungdomar sprids via så kallade exposevideos på sociala medier.

”Klump imagen”

Ett klick bort från Instagram öppnas en hel värld av våldsvideos, ofta i grupper i den krypterade appen Telegram. På Staffangymnasiet i Söderhamn dyker den typen av filmer upp ofta.

SVT inifrån skolan

– Man får en klump i magen, säger eleven Jenny Svensson.

Hon tycker att det är obehagligt att se filmer på barn och unga som misshandlas, förnedras och sprids som underhållning på olika plattformar på sociala medier.

Oro över okunskap

Trots att innehållet inte är nytt för unga och ofta dyker upp på nätet, väcker det starka känslor hos eleverna Jenny Svensson, Hussameddin Shahid och Nadine Bader, som SVT Gävleborg har pratat med på Staffangymnasiet.

De är oroliga över den okunskap som finns hos vuxna när det gäller den här typen våldsfilmer. Många unga vågar inte berätta om vad de blir utsatta för.

– Det blir att man känner skam, vilket man absolut inte ska göra, säger Nadine Bader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet