Hör Gävles prideambassadör Lars-Åke Willhelmsson, och regionråd Fredrik Åberg-Jönsson (V), om Region Gävleborgs satsning på hbtqi-certifiering. Foto: SVT

Gävles prideambassadör: ”Får en chock när jag ser vad det kostar”

Publicerad

Region Gävleborg har hittills hbtqi-certifierat sin personal för drygt 2,1 miljoner kronor. En utbildning som borde vara en självklarhet och ingå i regionens egna likabehandlingspolicy, menar Gävle Prides ambassadör Lars-Åke Wilhelmsson.

– Som gay tycker jag att RFSL gör fantastiska saker. Men jag hade ingen aning om att det var så här dyrt, jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar, säger Lars-Åke Wilhelmsson som för några veckor sedan blev utsedd av Gävle Pride till årets prideambassdör.

Sedan 2016, efter ett majoritetsbeslut i regionfullmäktige, har delar av regionens verksamheter hbtqi-certifierats av RFSL, bland annat koncernledningen, kommunikationsenheten och utvecklingsavdelningen. Det är en utbildning som under fyra halvdagar lär ut hur man förbättrar arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv.

Kostnad för 50 personer: 250 000 kronor

Att certifiera 50 personer kostar 250 000 kronor. Hittills har regionens nota landat på 2 119 000 kronor och högre kostnader väntar runt hörnet eftersom verksamheterna måste omcertifieras vart tredje år.

– Två miljoner kan låta mycket, men det här berör väldigt många personer, så det är absolut värt det, säger regionråd Fredrik Åberg-Jönsson (V) som också är ordförande i regionstyrelsens personalutskott.

Vad ingår i den som inte ingår i er likabehandlingspolicy?

– Det är klart att de går in i varandra, men det är fokus på hbtqi-personer.

Borde det inte vara självklart att även de ingår i er policy?

– Det kan man tycka, men vi vill verkligen jobba med den här gruppen och öka förståelsen så det är bra att vi har särskilda insatser.

Lars-Åke Wilhelmsson håller inte med.

– Man skulle hellre lägga de pengarna på att stärka likabehandlingsprogrammet och på någon som var mer engagerad på varje arbetsplats, menar han.

Hbtqi-certifikat

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Det grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifikat.

Utbildningen genomförs i grupper om max 25 personer:

1–10 personer: 50 000 kr 

10–15 personer: 75 000 kr 

15–25 personer: 125 000 kr

Hbtqi:

Homosexuell är en person som blir attraherad av eller kär i personer av samma kön. 

Bisexuell är en person som blir attraherad av eller kär i en person oavsett om denne är man eller kvinna. 

Transperson är ett samlingsnamn för olika könsidentiteter. En som definierar sig som transperson kan, oavsett biologiskt eller juridiskt kön, uppfatta sig som man, kvinna, både man och kvinna eller inte identifiera sig som något av detta. Transpersoner kan liksom andra vara homosexuella, bisexuella eller heterosexuella.

Queer har flera olika betydelser. Det kan användas som en identitet och då stå för en önskan att slippa identifiera sig och en önskan att ifrågasätta könsnormer. Queer är även ett begrepp som kan beskriva ett kritiskt förhållningssätt till normer och då både handla om kön och sexuell läggning.

Intersexperson eller intersexualitet syftar till personer som har en intersexvariation. Intersexvariation beskriver ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könsskörtlarna eller könsorganens utveckling inte är typiskt. Intersex kan en person välja att kalla sig och kan vara kvinna, man eller ickebinär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.