• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I november blev Hudiksvalls nya folkracebana klar. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Nu är folkracebanan i Hudiksvall klar – i februari körs första tävlingen

Publicerad

Det har funnits tre aktiva tävlingsbanor i Hälsingland – tills nu. I november blev den fjärde, i Hudiksvall, klar. I februari körs den första tävlingen – då på is.

Folkracetraditionen har varit levande i Hälsingland ända sedan sporten kom till Sverige i början på 80-talet. Det fanns en folkracebana i Hudiksvall på 80-talet men från 90-talet fram till nu har det saknats en bana i kommunen.

– Här kommer arrangeras tävlingar, träningar och vi planerar en festival framöver, säger Sven-Olov Borg, banbyggare på motorklubben SMK Hälsinge, som har byggt banan tillsammans med Hagmyrens travbana.

Rally, cross och folkrace

Kommer banan vara öppen för allmänheten?

– Medlemmar i klubben kommer kunna träna här. Och företag och grupper kommer kunna boka evenemang här. Men man kan inte bara köra här hur som helst. Vi delar ju arenan med travet, säger Sven-Olov Borg.

Folkracebanan ligger i området innanför travbanan och är godkänd för rallycross, crosscart och folkrace.

15-åringar får tävla

Att en motorklubb har tillgång till en folkracebana är viktigt för att locka ungdomar till föreningen, berättar Sven-Olov Borg.

Folkrace får nämligen köras från att man är 15 år. Från och med 14 års ålder får ungdomar börja träna. Många går senare vidare till andra typer av motorsporter.

– Alla vill inte spela fotboll. Och det är bättre att ungdomar kör runt här och har roligt än att de kör runt i rondellerna i staden, säger Kjell Mattson, sponsoransvarig på SMK Hälsinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.