• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gröntjärn i nordvästra Hälsingland Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Ökat skydd för mytomspunnen sjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Gävleborgs mest besökta naturreservat föreslås av Länsstyrelsen att få ett ökat skydd för att bland annat bevara ett geologiskt intressant område. Det handlar om Gröntjärns naturreservat, där sjön med ett vattenstånd som kan ändras med uppemot 13 meter finns.

I Gröntjärns naturreservat i nordvästra Hälsingland ligger den lilla mytomspunna sjön som en turkos liten pärla.

Den har inget in- eller utlopp, men vattenytan kan ändå variera med hela 13 meter. Det sägs finnas ett sug från bottenhålet där folk varit nära att dras ner.

Mest läst i Gävleborg 2016

”En solklar dag är vattnet genomskinligt”

Men så är det naturligtvis inte. Sjön är en så kallad dödisgrop efter inlandsisen och regleras av grundvattennivån berättar Karin Brolin från Länsstyrelsen.

– På botten av Gröntjärn ligger en massa isälvsmaterial som grus och det gör att vattnet filtreras hela tiden. Vanliga sjöar är oftast lite bruna eftersom de är fyllda med partiklar. I Gröntjärn filtreras vattnet hela tiden så att alla partiklar fastnar på botten och vattnet blir alldeles klart, säger Karin Brolin och fortsätter.

– En väldigt solklar dag är vattnet genomskinligt, himlen speglar sig i vattnet och partiklarna reflekteras från botten. Det är det som gör att man får den gröna känslan av vattnet, säger Karin Brolin

Förslag om ökat skydd

Om förslaget med att öka skyddet går igenom kommer det ge en skärpning i föreskrifterna. Det kommer till exempel inte vara möjligt att avverka, köra med motordrivna fordon eller göra några ingrepp i naturen.

– Det skulle kunna säkra de hotade arterna som vi har i området, det skulle ge oss större möjlighet att satsa mer på friluftslivet, säger Karin Brolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mest läst i Gävleborg 2016

Mer i ämnet