Att fem månader senare också ge honom sparken är dock inte motiverat, enligt Metall som stämmer bolaget i Arbetsdomstolen på en kvarts miljon kronor i skadestånd.
Det är flera turer i det här ärendet där den anställde vid flera tillfällen varit berusad och då skickat SMS till sin kvinnliga kollega, där han bland annat skrivit att hon var en ”snygging”. Efter varje tillfälle har han sedan skrivit SMS där han bett om ursäkt och ångrat sig.
Varnas och omplacerats
När det här kommit fram till företagsledningen så har mannen vid två tillfällen varnats, fått arbetsförbud och omplacerats.
Den utsatta kvinnan gjorde efter en tid en polisanmälan varefter fallet hamnade hos tingsrätten. I samband med det så ska den nu avskedade mannen ha sagt till kvinnan att han skulle stämma henne för förtal. Anledningen skulle vara att kvinnan berättat för gemensamma kollegor vad som hänt.
Även den här gången bad han om ursäkt och tog tillbaka det han sagt.
Fem månader efter den sista varningen, som delades ut av företagsledningen i slutet av mars, så kommer sedan beskedet att mannen är uppsagd från sitt jobb. Något som nu fått IF Metall, mannens fackförbund, att agera.
Anmälan till Arbetsdomstolen
I en skrivelse till Arbetsdomstolen så anför man bland annat:
”Saklig grund för uppsägning föreligger inte eftersom XX har rättat sig efter den varning han fick den 29 mars 2016.
Saklig grund för uppsägning föreligger inte eftersom för lång tid har förflutit från aktuella händelser och varsel till dess bolaget verkställer uppsägningen.
Saklig grund för uppsägning föreligger inte eftersom de handlingar som bolaget lägger XX till last inte är så allvarliga att hans anställning är förverkad. De varningar i kombination med den omplacering som bolaget genomförde var tillräckliga.”