Åklagare Peter Helsing menar att om man inte kan bevisa att det i samband med ett bortförande finns ytterligare ett grovt brott med i planeringen, då är det inte människorov.
– I det här fallet finns det inget som visar vad familjen hade för planer när de försökte föra dottern med sig från Söderhamn.
Det har ju pratats om att flickan riskerar att bli bortgift mot sin vilja?
– Ja, det har det, men det är inget som vi i nuläget kan bevisa, säger Peter Helsing.
Därför omfattar alltså åtalet det något mildare brottsalternativet olaga frihetsberövande, som troligen är vad familjen – pappa, mamma och två sönder – kan komma att dömas för om tingsrätten finner att de är skyldiga, så som åklagaren påstår.
Brottsrubriceringar
Människorov är ett brott enligt svensk rätt (4 kap. 1 § brottsbalken).
För människorov döms den, som bemäktigar sig och för bort eller spärrar in ett barn eller någon annan med uppsåt att skada honom eller henne till liv eller hälsa eller att tvinga honom eller henne till tjänst eller att öva utpressning. Straffet för människorov är fängelse i mellan 4 och 18 år, eller livstid. Är brottet mindre grovt döms till fängelse i högst sex år.
I vardagligt tal benämns människorov ofta som kidnappning.
Olaga frihetsberövande är ett brott som kännetecknas av att någon berövar någon friheten genom att till exempel bortföra eller inspärra denne utan stöd för detta i lagen.
Brottet kan i Sverige ge fängelse i lägst ett och högst tio år. BrB 4:2. Om brottet bedöms som ringa är straffet böter eller fängelse i högst två år.
Källa: Wikipedia