Bergrummet sprängdes och togs i drift av kommunen tillsammans med skogsbolaget Holmen och Lantmännen i början av 1970-talet. Då var olja ett viktigt bränsle för samhället och industrierna. Med bergrummet kunde man lagra 180 000 kubikmeter vilket gjorde att man stod beredd om importen skulle hotas. 1987 stängdes bergrummet och sedan dess är det få som har varit nere i det eftersom det inte har varit säkrat.
Sanering påbörjad
Nu är det dock aktivitet där igen. Ägarna, Holmen, Lantmännen och Hudiksvalls kommun har låtit säkra bergrummet och börjat sanera oljeresterna och vattnet som har samlats i botten.
– Jag tycker att det ser bättre ut än vad jag trodde. Så nu har vi startat vattenreningen här och tänker tömma oljebergrummet på det sista vattnet. Sen får vi samla upp klegget med hjullastare, säger Jonas Rasmusson, miljöingenjör vid Hudiksvalls kommun.
Bergrummet är fascinerande. Från en öppning i Köpmanbergets klippvägg leder en bilväg ner under havsnivån. Två jättelika salar som vardera mäter 200 meter långa, 18 meter breda och 25 meter höga. Flera reningsverk sanerar vattnet som har samlats där nere innan det pumpas ut i havet.
Den grovsanering som görs beräknas kosta mellan 2 och 4 miljoner kronor och delas mellan ägarna. I längden är det en besparingsåtgärd, enligt Jonas Rasmusson, eftersom bergrummet i dag kostar 150 000 kronor om året i drift i form av pumpar och filter, trots att det har varit stängt.
Oklar framtid
Det är dock inte bestämt vad som händer efter saneringen. En idé har varit att vattenfylla hela bergrummet och stänga igen det för gott. En annan är om värmeverket intill kunde använda det för att lagra värme som i en ackumulatortank.
Jonas Rasmusson kan dock inte låta bli att fantisera vidare sedan han sett att skicket på bergrummet är gott.
– Det här skulle man kunna använda till massor av saker. I storstäder bygger man såna här för att kunna parkera bilar, det skulle kunna vara en konsertlokal. Man får ha lite fantasi, säger Jonas Rasmusson.
I Sverige finns ett flertal liknande oljebergrum som står tomma men enligt Jonas Rasmusson har vissa återigen börjat fyllas med olja.
– Har man pengar kan man köpa in oljan när den är billig och förhoppningsvis sälja den när den är dyr, säger han.