Hund på en brottsplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid häktning för mordet på Drottninggatan i Gävle överväger åklagaren att sekretesspröva den misstänktes personuppgifter. Foto: SVT

Oro för hämndaktion – åklagare överväger sekretess för mordmisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Vid en eventuell häktning för mordet på Drottninggatan i Gävle överväger åklagaren att sekretesspröva den misstänktas personuppgifter.

Personuppgifter på häktade personer är i regel alltid tillgängliga för allmänheten att begära ut.

”Kan bli måltavla”

I två fall vid Södertörns tingsrätt i söder om Stockholm ifjol sekretessmärktes de misstänktas personuppgifter vid häktning. Rådmannen i de målen sa då till SVT att det är extremt ovanligt och att offentlighet är viktigt för att allmänheten och journalister ska kunna granska rättskedjan.

Dödsskjutningen i centrala Gävle

Åklagare Fredrik Normark menar nu att personuppgifterna för den misstänkte för mordet på Drottninggatan i Gävle troligtvis kommer att sekretessprövas vid häktning.

– Det är ett mord som har skett på öppen gata och som kan härröra från en kriminell miljö. Det innebär att varje misstänkt också kan bli en måltavla, säger åklagare Fredrik Normark.

”Nytt fasansfullt fenomen”

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att rättsväsendet kommer att bli mycket mer restriktiva med att ge ut uppgifter till allmänheten, för att undvika att det når kriminella miljöer.

– Med utveckling med gängkriminalitet är det högst förståeligt att åklagare måste vidta åtgärder för att skydda exempelvis anhöriga. De löper risk att hämnd tas ut på dem vilket är ett nytt fasansfullt fenomen inom det rättsliga området, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i centrala Gävle

Mer i ämnet