I bild till vänster: Christer Holmgren, styrelseledamot i Svenska Vanadin AB i mörkblå kavaj och papper i hand. I bild till höger: advokat Gunilla Björck Högberg i orange kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Total oenighet rådde mellan företrädare för gruvbolaget och sakägarna. Foto: Lari Honkanen/SVT

Parterna långt ifrån varandra i rättegången om en Gruva i Bricka

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls sista förhandlingsdagen i Brickarättegången i Hudiksvall. Nu är det upp till Mark- och miljööverdomstolen att ta ställning till huruvida bolaget Svenska vanadin AB ska få tillstånd att starta en gruva i Bricka.

Under sista rättegångsdagen i den fem dagar långa processen var det dags för slutpläderingarna. Svenska vanadin radade upp fem konsulter med varsin expertis som gick fram och redogjorde för bolagets syn på allt ifrån vattenuttag till gruvdriften och till det meteoritnedslag som en gång skapade Dellensjöarna.

Hudiksvalls kommun svarade med geofysikern Herbert Henkel och Bo Olofsson professor i miljögeologi vid Tekniska Högskolan i Stockholm, som pekade på brister i bolagets modeller.

Brickagruvan

Skilda världar

– En gruva i Bricka skulle innebära den största katastrofen för Dellenbygden sedan meteoritnedslaget för 180 miljoner år sedan, sade Sture Fredin, en av sakägarna i sin slutplädering.

– Hade det funnits sådana risker som påstås, så hade vi inte suttit i den här förhandlingen, sade advokat Jan Eriksson som företräder Svenska vanadin.

Dom meddelas den 20 november.

Hur gick rättegången? Hör hur representanter för bägge sidor ser på saken i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet