Manifestation i Hudiksvall om Brickagruva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första förhandlingsdagen började med en manifestation mot gruvprojektet i Bricka. Utanför Kulturhuset i Hudiksvall samlades hundratals personer för att visa sitt motstånd. Klicka på videon för att höra deras åsikter. Foto: Madlyn Alabdullah

Protest mot gruvplaner i Bricka – invånare visar oro och motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Invånare har samlats utanför Kulturhuset i Hudiksvall idag inför den första förhandlingsdagen för att markera motstånd mot gruvan i Bricka.

Kampen mot gruvplanerna har pågått i flera år och har nu nått miljö- och överdomstolen. Rättegången startade idag och fortsätter fram till nästa onsdag. SVT Gävleborg var på plats vid klockan åtta på morgonen när första dagen av domstolsförhandlingar inleddes med manifestation mot gruvan.

Oroliga invånare stod utanför Kulturhuset i Hudiksvall, där förhandlingarna hålls, för att uttrycka sitt budskap: ”Ja till rent dellenvatten! Nej till gruva i Bricka!”

Brickagruvan

”Vi blev chockade”

Nina Raatikainen, som äger en fastighet 800 meter från det planerade gruvan, har följt processen från början och deltar idag i protesten mot projektet.

– Jag har planerat att flytta dit permanent, och när vi köpte den visste vi inte att det fanns en potentiell gruva som skulle anläggas där. Vi blev chockade att få veta det, och nu är det väldigt osäkert vad vi ska göra, berättar hon.

Testar vatten och sand

Christer Holmgren är styrelseledamot i Svenska Vanadin AB. Han skriver i ett mejl till SVT Gävleborg att vattentester görs kontinuerligt:

– Vi uppfattar det som de är oroliga för att vattnet i kringliggande vattentäkter skall komma till skada. Vi har visat att sanden inte innehåller de koncentrationer av förorenande ämnen som skulle kunna påverka vattentäkter längre ned i systemet, skriver han och fortsätter:

– Vi kommer fortsätta testa sanden och vattenkvaliteten kontinuerligt, före, under och efter drift.

Titta på videon för att höra vad invånarna tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet