Se mer: Prins Daniel berättar om njurtransplantationen i Fråga doktorn
Prins Daniel gjorde sjukhusbesöket för att uppmärksamma njurbytesprogrammet Step, ett nytt sätt att matcha njurdonatorer och mottagare med syfte att korta väntetiderna för att få en ny njure. SVT:s hälsoprogram Fråga doktorn följde honom under besöket.
– Jag tror inte att vi riktigt förstår, ännu, hur viktigt organdonation är. Men när en närstående, eller man själv, drabbas så inser man hur viktigt det är att vi hjälper varandra, när vi kan, säger Fråga doktorns programledare Suzanne Axell.
Prins Daniel fick en njure av sin pappa
2009 blev Prins Daniel mycket svårt sjuk. Hans njurar fungerade inte som de skulle och det slutade med att hans pappa donerade en av sina två njurar till sin son.
– Innan jag fick den njuren hade jag en kort men intensiv problemperiod, men det blev med ens ett nytt liv, säger Prins Daniel till Fråga doktorn.
”Samhället måste göra mer”
Prins Daniel hade tur. Även om hans pappa aldrig tvekade att donera sin njure så var det inte alls säkert att prinsens kropp hade kunnat ta emot den nya njuren. I annat fall hade prinsen fått ställa sig i kö i väntan på en lämplig njure från en avliden person.
– Vi måste, som samhälle, göra mer i den här frågan. Varje år dör människor i väntan på ett organ. Vi har saker att lära oss från andra länder, till exempel Belgien där man aktivt måste ta ställning om man inte vill donera sina organ, säger Prins Daniel.
Kända förebilder ökar förståelsen
Fråga doktorns programledare Suzanne Axell är glad över att prinsen ville berätta om sina upplevelser i programmet:
– Fler kända svenskar i hög position borde våga ställa upp och berätta om det som är viktigt och berörande. Det ökar empati och förståelse. Han är dessutom i fint sällskap i Fråga Doktorn, där både hans svärmor Drottning Silvia och Norges prinsessa Märtha Louise varit med som gäster.