I bild till vänster: gymnasielever sitter i en soffa med varsin mobiltelefon i hand. I bild till höger: optikern och professorn Tony Pansell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga riskerar att skada sina ögon genom för mycket skärmtid. Det menar professorn och optikern Tony Pansell. Hör mer i klippet. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Professorn: Ungas skärmanvändning riskerar ögonhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Vårt levnadssätt med allt mindre utomhusvistelse och allt mera skärmtid riskerar att göra oss närsynta. Detta i sin tur kan leda till följdsjukdomar senare i livet.

– Det är framför allt när man är barn och ung som skärmar riskerar att göra oss närsynta, säger Tony Pansell, optiker och professor.

– Har man under barndomen spelat mycket tv-spel, så har man större risk att drabbas av närsynthet när man kommer upp i högskoleåldern, säger Tony Pansell. Han är både optiker vid St: Eriks ögonsjukhus och professor vid Karolinska institutet.

Vid första anblick kanske inte närsynthet ter sig som ett stort problem. Det är väl bara att skaffa glasögon, kan man tycka. Men det blir ett stort problem på sikt. Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att år 2050 så kommer halva jordens befolkning att vara närsynt. Närsynthet riskerar att leda till ögonsjukdomar senare i livet, med enorma sjukvårdskostnader på global nivå.

Livshack

Ögonsjukdomar längre fram i livet

– Makulaförändringar, synnervsskador, näthinneavlossning, grå och grön starr. Dessa har alla kopplingar till högre grader av närsynthet, säger Tony Pansell.

Men allt är inte kört. Det finns konkreta tips på vad man kan göra för att slippa närsynthet och för att hindra närsyntheten från att förvärras. Se Tony Pansells tips i videon nedan.

SVT:s reporter Lari Honkanen stirrar på sin mobilskärm. Han har på sig ett par glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre goda råd för att slippa drabbas av närsynthet – eller att undvika att synen blir sämre. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livshack

Mer i ämnet