Kvinna stående i vattnet med flodpärlmussla i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Elham Sadeghayobi från länsstyrelsen räddar flodpärlmusslor ur Voxnan i videon ovan. Foto: Madlyn Alabdullah/SVT

Räddningsaktion för de hotade flodpärlmusslorna i Voxnan

Uppdaterad
Publicerad

I älven Voxnan i Ovanåkers kommun pågick under sommaren en insats för att rädda den hotade flodpärlmusslan från att skadas under en restaurering. Elham Sadeghayobi från Länsstyrelsen i Gävleborg leder projektet att flytta dessa unika arter till säkrare områden.

En sträcka på 120 kilometer vattendrag ska återställas i ett EU-finansierat projekt som drivs genom ett samarbete mellan länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland.

Förbättrar livsmiljön för undervattensdjur

Projektet omfattar delar av älvarna Ljusnan och Voxnan i Gävleborg, samt Ljusnan och Gimån i Jämtland.

– Förhoppningen är att den naturvård vi bedriver ska gynna den biologiska mångfalden och leda till livskraftiga bestånd av flodpärlmusslorna, fiskar och andra arter i vattendraget, säger Elham Sadeghayobi, projekthandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Syftet är att förbättra livsmiljön för fisk, utter, skapaniamossor och flodpärlmusslor genom att återställa vattendrag och vandringshinder och anlägga lekbottnar för fisk.

Flyttar musslorna till säkrare platser

Under sommaren har Elham Sadeghayobi och hennes team vandrat upp och ner i älvarna i jakt på flodpärlmusslor. Delar av vattendragen ska restaureras och den fridlysta musslan behöver då flyttas för att inte skadas i processen.

Så ser den unika flodpärlmusslan ut i sin naturliga miljö. Foto: Elham Sadeghayobi/Länsstyrelsen Gävleborg

Flodpärlmusslan

Flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) är ett fridlyst sötvattenlevande blötdjur som tillhör klassen musslor. Pärlmusslan har sin främsta utbredning i norra Europa där den lever i rinnande, kalkfattiga och klara vatten. Den kan leva på bottnar av sand, grus eller sten.

Flodpärlmusslan är ett av de ryggradslösa djur som blir allra äldst. Individer kan leva i över 100 år och den äldsta funna musslan var 256 år gammal.

Källa: Naturvårdsverket m.fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.