Region Gävleborg har gått ned i stabsläge efter att ha varit i förstärkningsläge i två månader. Hälso- och sjukvårdsdirektör, Johan Kaarme, säger dock att faran inte är över än. Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Region Gävleborg sänker beredskapsnivån efter två månader

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg meddelade under måndagen att man sänker beredskapsnivån från förstärkningsläge till stabsläge. Detta eftersom man bedömer att covidsjukvården har blivit mer stabil.  

Beskedet kommer efter att regionen varit i förstärkningsläge i nästan två månader. Det innebär dock inte att faran är över utan man är fortfarande i stabsläge. 

– Vi har fortfarande en kris och är hårt belastade.  Även om läget är stabilt kan det förvärras snabbt och vi är beredda på en tredje våg av coronapandemin. Men när antalet patienter gått ner behövs inte lika stora förändringar i verksamheten som under förstärkningsläget, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Gävleborg

Smittan minskar

Sjukvården som organisation har tre beredskapsnivåer varav stabsläge är den första, beredskapsläge den andra och katastrofläge den tredje. Strax innan jul var Region Gävleborg rädd för att man skulle behöva aktivera katastrofläge. 

Samtidigt som smittar minskar och antalet inlagda på sjukhuset blir färre så har även de muterade formerna av virus upptäckts i Gävleborg. 

– Det är därför viktigt att inte slappna av, att alla fortsätter att följa de rekommendationer som finns om bland annat distansering och handhygien så att vi tillsammans med pågående vaccinering ännu starkare kan bekämpa virusspridningen, säger Johan Kaarme.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta om läget i videon ovan.

Följande beredskapsnivåer finns:

Stabsläge Innebär att katastrofledningen upprättar en ledningsgrupp/stabsfunktion som håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge Innebär att katastrofledningen vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge Innebär att alla de funktioner inom sjukvården  som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk och att personal och utrustning förstärks.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet